Zandstralen

Wat men in de volksmond zandstralen noemt, is feitenlijk gritstralen.

De term zandstralen word nog veelvuldig gebruikt als aanduiding voor staalstralen. Dit is een straalmiddel dat tegenwoordig niet meer toegepast mag worden. De reden waarom je niet meer met zand mag stralen is omdat tijdens het zandstralen de zandkorrels uiteen breken in zeer kleine deeltjes van minder dan 5 micron ( dit is de grote van de uiteengebroken zandkorrel) Wanneer deze kleine deeltjes worden ingeademd komen zij vast te zitten in de longen en veroorzaken zij ademhalingsproblemen, silicose ( stoflongen) en mogelijk zelfs longkanker.

Ondanks dat wij bij straal-totaal werken met de meest moderne afzuig en persoonlijke beschermingsmiddelen passen wij niet het zandstralen toe maar stralen met diverse veilige straal middelen als alternatief. Deze geven ook nog een hoogwaardiger reinheid voor uw produkt.

Maar niet alleen de veiligheid van onze medewerkers hebben wij hoog in het vaandel maar ook de veiligheid van de klant is bij ons een prioriteit. Hiermee bedoelen wij dat bij zandstralen je de kans hebt op wolken bijna onzichtbaar fijnstof die blijven hangen in de atmosfeer. Deze zeer kleine stof( kwarts)deeltjes zakken in windstille omgeving slechts met een snelheid van 1 meter per 24 uur. Dit houd in dat wanneer er zelfs al een lange tijd niet is gezandstraald je nog het risico zou lopen om dit bij betreding van de werkplaats te kunnen inademen.

Zoals eerder genoemd gebruiken wij diverse alternatieven voor het zandstralen. Wij werken met aluminiumkorund in diverse groftes vanaf zeer fijn, dit word meestal toegepast op wat steviger werkstukken. Voor bijvoorbeeld dunner plaatwerk ( oldtimers) en matteren gebruiken wij garnet, dit is een zachter straalmiddel wat tussen scherpkantig en rond inzit.

Maar wij stralen natuurlijk ook met glasparels, keramisch straalmiddel en zelfs kunstof of walnotenschalen straalmiddel behoord bij ons tot de mogelijkheid.

Belt of mailt u ons gerust bij vragen over de diverse handelingen of maak een afspraak om onze processen te bekijken.